Lancashire County Cricket Club Pavilion

Overview

Project: Lancashire County Cricket Club Pavilion
Client: Morgan Sindall
Value: £2.2 million

  • Development of the Pavilion marks the third and final phase of the £32m transformation of LCCC’s home
  • Working with the existing a Grade 1 listed building, this project involved the replacement of the old members Pavilion with a new four storey structure
  • Large power supplies were distributed within the raised floors to serve each of the suite split options

Development of the Pavilion building marks the third and final phase of the £32m transformation of Lancashire County Cricket Club’s Old Trafford home. Working with the existing and iconic Grade 1 listed building, this project involved the replacement of the old members Pavilion with a new four storey structure, incorporating the existing Long Room and domed topped towers, retained from the existing property.

Project

The Pavilion has always been the centrepiece of the LCCC estate and will continue to provide the cricket club with its spiritual home. The original 1895 building has historically been extended and altered significantly over the years. The aim of the Pavilion redevelopment project was to strip the existing building back to the original 1895 historic core (preserving the instantly recognisable pitch-side façade and turrets, the Long Room and other key architectural features) and introduce a new structure that meets with the modern demands of this sporting institution and its visitors.

Genlec formed part of the Morgan Sindall supply chain team and delivered all M&E works within the 46 week timeframe working to highly demanding architectural designs and pressing deadlines.

The firm delivered a complete design, manufacture, supply, installation, testing and commissioning service which included delivery to site, installation, testing, adjusting and setting of the complete Mechanical and Electrical Services Installations.

The project saw the Pavilion reconfigured to provide a new entrance and circulation system that brings the building in line with modern standards of accessibility, as well as rationalising the servicing strategy. Existing function spaces have been opened up and expanded, and two new floors of further function space added to the building, increasing the overall mass of the building in harmony with the wider redevelopment.

Two storeys have been added to the old structure, with the executive boxes on the top floor giving stunning views of both the cricket and the surrounding area. The former home dressing room has been transformed into a luxurious suite for corporate hospitality, while the old away dressing room is now part of the bright and modern new Long Room, which will provide members with a view from behind the bowler’s arm for the first time.

The original Long Room ceiling has been kept and refurbished, as have the historic light fittings.

The final phase in the redevelopment of the Club’s home, the new ground will provide 25,000 spectator seats (15,000 of which will be permanent), with associated amenities for all spectators, and a wide.

Download (PDF)

More projects you may like